
FAQs On Goods & Services Tax
 7. GST Payment of Tax
Q 7. Whether time limit for payment of tax can be extended or paid in monthly installments?
Ans. No, this is not permitted in case of self-assessed liability. In other cases, competent authority has been empowered to extend the time period or allow payment in installments. (Section 55 of MGL).

Q 8. What happens if the taxable person files the return but does not make payment of tax?
Ans. In such cases, the return is not considered as a valid return. Section 27 (3) of the MGL provides that the return furnished by a taxable person shall not be treated as valid return unless the full tax due as per the said return has been paid. It is only the valid return that would be used for allowing input tax credit (ITC) to the recipient. In other words, unless the supplier has paid the entire self-assessed tax and filed his return and the recipient has filed his return, the ITC of the recipient would not be confirmed.

As per section 28, a taxable person who has not furnished a valid return shall not be allowed to utilize such credit till he discharges his self-assessed tax liability.


Q 9. Which date is considered as date of deposit of the tax dues- Date of presentation of cheque or Date of payment or Date of credit of amount in the account of government account?
Ans. It is the date of credit to the Government account.

Source:http://cbec.gov.in/resources//htdocscbec/deptt_offcr/faqongst.pdf;jsessionid=825C7C194F0FC0652FFE5A809FE81F69
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