
FAQs on Goods & Services Tax
10. Input Tax Credit

Q 13. A dealer paying tax on compounding basis crosses the compounding threshold and becomes a regular taxable person. Can he avail ITC and if so from what date?
Ans.   As per section 16(3) of the MGL, he can avail ITC in respect of inputs held in stock and inputs contained in semi-finished or finished goods held in stock on the day immediately preceding the date from which he becomes liable to pay tax under section 7.

Q 14. Mr. B, a registered taxable person was paying tax under composition rate up to 30th July, 2017. However, w.e.f 31st July, 2017, Mr. B becomes liable to pay tax under regular scheme. Is he eligible for ITC?
Ans.    Mr. B is eligible for input tax credit on inputs held in stock and inputs contained in semi-finished or finished goods held in stock as on 30th July, 2017.
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