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Preface

The Government of India, for an inclusive growth of the Nation, has
enacted and implemented various reforms confirming economic
growth, social engineering, equitable opportunities, simplified
taxation mechanism, advanced e-governance, empowerment of
masses and cutting edge technological development in the country.
Among all, the introduction of Goods and Services Tax (GST) is one
such remarkable step.

Under GST, Electronic Way Bill is a mechanism to ensure that goods
being transported are complying the GST Law and is an effective
tool to track movement of goods and check tax evasion, with
implementation being applicable from February 1, 2018. As we are
aware that India is a geographically diverse Nation and bringing
about such a huge reform is not an easy task.

Partnering with the vision New India 2022, in the most historic
reform of independent India, the Institute of Company Secretaries
of India (ICSI) facilitates the stakeholders in GST implementation,
compliances and assistance by various capacity building initiatives
under Goods & Services Tax wherein ICSI has brought out FAQs on
Electronic Way Bill.

I am thankful to all the members of ICSI GST Core Advisory Group
for their valuable inputs in finalising the FAQs on Electronic Way
Bill. I hope this will enhance the understanding and aspects of
Electronic Way Bill for all the professional colleagues, students and
stakeholders at large.

Place : New Delhi CS (Dr.) Shyam Agrawal
President, ICSI

Date : January 14, 2018
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Frequently Asked Questions (FAQs) on Electronic Way
Bill (E-Way Bill)

Q.1 What is e-way bill?

A. Electronic Way Bill (E-Way Bill) is a compliance mechanism wherein, by way of a digital  interface,
the person initiating the movement of goods uploads the prescribed information before the
commencement of movement of goods and generates e-way bill on the GST portal.

Q.2 What is the purpose of e-way bill?

A. The whole purpose behind the introduction of e-way bill is to track the movement of goods and
ensure payment of tax in relation thereto, wherever applicable.

Q.3 Is  e-way bill a new phenomenon?

A. E-way bill is not a new phenomenon. It was equally prevalent in most of the states under the
erstwhile VAT regime in the name of road permit, way bill, etc.

Q.4 How e-way bill under GST is different from the similar mechanism under VAT regime?

A. In earlier tax regime, way bill was applicable mainly for inter-state movement of goods as against
the e-way bill under GST, which is applicable for all movements’ inter-state or intra state.

In earlier tax regime, e-way bill was not applicable in all states whereas in GST regime, it is
applicable across all states.

Q.5 What is the roll out date for e-way bill implementation?

A. The relevant rules viz. Rule 138, 138A, 138B, 138C and 138D of the Central Goods and Services
Tax Rules, 2017, which contain the provisions regarding e-way bill, shall come into effect w.e.f.
1.2.2017. In effect, e-way bill mechanism shall come into effect from 1.2.2018 onwards.

At the same time, the 24th GST Council meeting has decided that the States may choose their
own timings for implementation of e-way bill for intra-State movement of goods on any date
before 1st June, 2018. Notification to that effect is not yet issued.

Meanwhile, few states such as Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan, Uttarakhand have already
introduced e-way bill mechanism for inter-state movement of goods.

The Council has also informed that the e-way bill system will be ready to be rolled out on a trial
basis latest by 16th January, 2018. Traders and transporters can start using this system on a
voluntary basis from 16th January, 2018.

Q.6 What is common portal ?

A. As the Government intends to implement nationwide E-way bill from 1.2.2018, it has facilitated
a common online portal [http://ewaybill.nic.in/] for generation of e-way bills for various states
based on GSTIN registration for a particular state. So far, the states of Rajasthan, Uttarakhand
and Karnataka have notified their e-way bill provisions wherein e-way bill for such states can be
generated from the online portal.

Q.7 Is there any threshold for generating an e-way Bill?

A. Yes, e-way bill is required to be generated for goods of consignment value exceeding Rs. 50,000.

http://ewaybill.nic.in/
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However, such threshold is not applicable where the goods are transported for job work purpose.

Q.8 What is the incidence for the generation of e-way bill.

A. E-way bill is required to be generated where movement of goods is

(i) in relation to a supply; or

(ii) for reasons other than supply; or

(iii) due to inward supply from an unregistered person

In short, e-way bill is required to be generated for all movement of goods (of consignment value
exceeding Rs. 50,000/-) regardless of whether or not the movement constitutes supply in terms
of Section 7 of CGST Act, 2017.

E-way bill is also required to be generated by the registered recipient where the movement is
occasioned due to the purchase of goods from an unregistered person.

Q.9 When the e-way bill is required to be generated?

A. E-Way Bill is required to be generated before the commencement of movement of goods.

Q. 10 Who can generate e-way bill?

A. The following persons may generate the e-way bill:

i. Registered person who is the consignor of goods, where the goods are transported by
such consignor in his own conveyance or a hired one or by railways or by air or by vessel

ii. Recipient of goods who is also the consignee of goods,where the goods are transported
by such consignor in his own conveyance or a hired one or by railways or by air or by
vessel.

iii. Transporter of goods, where the e-way bill is not generated under the above mentioned
mode and the goods are handed over to a transporter for transportation by road.

While e-way bill can be generated by any of the person listed above in Part B of Form GST EWB-
01, the basic information [Invoice details, etc.] for generating the e-way bill shall be filled in Part
A of Form GST EWB-01 by the person who is causing movement of goods.

Q.11 Whether e-way bill is required for transportation of goods only by road?

A. No. e-way bill is required to be generated for transportation of goods by all modes of transport
viz. road, air, vessel and railway.

Q.12 Whether e-way bill is required to be generated for transportation of goods by own
conveyance?

A. Yes, e-way bill is required to be generated for transportation of goods whether by own conveyance
or hired one.

Q.13 What is Part A of Form GST EWB-01?

Part A of Form GST EWB-01 comprise of basic information as to the consignor, consignee and
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the goods sought to be transported. The broad fields are tabulated herein below for ready
reference.

1. Transaction Details

Outward Inward

Supply Supply

Export Import

Job Work Job Work Returns

SKD-CKD SKD-CKD

Recipient not known Sales Return

For Own use For Own use

Exhibition of Fairs Exhibition of Fairs

Line Sales Other

Other

From:Consignor details will be pre-filled To: Consignee details will
be pre-filled

2. Document Details

Type : Invoice BOS BOE Challan Credit Note Other

Details of Vendor / Customer Name GSTIN Address Place Pin Code

3. Goods Description / Item details (as per invoice)

Product Name Description HSN Quantity Unit Value Tax Rate (C+S+I+Ce)

Total Taxable Amount CGST SGST IGST CESS

Amount Amount Amount Amount

4. TransporterDetails

Via Road Rail Air Ship Appropriate Distance (in Kms)

Name of Transporter OR Part B

(Enter details of Vehicle No
Id of Transporter Vehicle No.)

Doc No. & Date
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Q.14.What is Part B of e-way bill?

A. Part B of e-way bill mainly captures the detail of vehicle used for the transportation of goods.

Q.15 Whether details in Part A be filled by the transporter where the transportation of
goods is by railways or by vessel or by air?

A. No. Where the transportation of goods is by railways, or by vessel or by air, the details in Part A
cannot be filled by the transporter but filled only by the consignor or the recipient of supply as
consignee.

Q.16 In which situation, e-way bill is not required to be generated?

A. In the following cases, e-way bill is not required to be generated:

i. where the goods being transported are specified in Annexure to Rule 138 of the Central
Goods and Services Tax Rules, 2017; the said Annexure mainly contains goods which are
exempted from payment of tax.

ii. where the goods are being transported by a non-motorised conveyance;

iii. where the goods are being transported from the port, airport, aircargo complex and land
customs station to an inland container depot or a container freight station for clearance
by Customs; and

iv. where the Goods and Services Tax Rules of a particular state exempts the operation of e-
way bill in respect of movement of goods within any areas as may be notified.

Q.17 How to generate e-way bill in case of multiple consignments intended to be transported
in one conveyance?

A. The facility to generate consolidated e way bill has been given to the transporter where it
intends to transport multiple consignments in one conveyance. The consolidated e way bill
can be generated once the e way bill for individual consignments sought to be transported in
one conveyance has already been generated in Form GST EWB-01.

The process for generation of consolidated e-way bill is such that the transporter may indicate
the serial number of e-way bills generated in respect of each such consignment electronically
on the common portal and a consolidated e-way bill in FORM GST EWB-02 may be generated
by him on the said common portal prior to the movement of goods.

Q.18 What are the obligations of transporter in case where the consignor or consignee has
not generated Form GST EWB-01?

A. Where the consignor or the consignee has not generated FORM GST EWB-01 and the value
of goods carried in the conveyance is more than fifty thousand rupees, the transporter shall
generate FORM GST EWB-01 on the basis of invoice or bill of supply or delivery challan, as  the
case may be, pertaining to the goods scheduled to be carried in a conveyance and may
subsequently also generate a consolidated e-way bill in FORM GST EWB-02 on the common
portal prior to the movement of goods.

In short, the transporter is mandatorily required to generate e-way bill wherever the consigner
or consignee fails to generate the same, for whatsoever reasons.

Q.19 When can an e-way bill be cancelled?

A. Where an e-way bill has been generated, but goods are either not transported or are not
transported as per the details furnished in the e-way bill, the e-way bill may be cancelled
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electronically on the common portal, either directly or through a Facilitation Centre notified
by the Commissioner, within 24 hours of generation of the e-way bill.

However, an e-way bill cannot be cancelled if it has been verified in transit in accordance with
the provisions of rule 138B of the Central Goods and Services Tax Rules. For ready reference, it
is clarified that the said Rule 138B authorises the proper officer to intercept any conveyance to
verify the e way bill or e way bill number in physical form or through Radio Frequency
Identification Device readers installed at the appropriate places.

Q.20 What is the validity period of e-way bill?

A. An e-way bill or a consolidated e-way bill generated shall be valid for the following period:

Distance Validity Period

Upto 100 kms. One day

For every 100 kms or part thereof thereafter One additional day

The effect of this rule is that in case the goods fails  to reach at the destination/ consignee place
within the validity period, the movement shall be deemed to have been effected without e-way
bill and consequences thereof  shall follow.

For the purpose of calculating the validity period, relevant date shall mean the date on which
the e-way bill has been generated and the period of validity shall be counted from the time at
which the e-way bill has been generated and each day shall be counted as twenty-four hours.

For example, where an e way bill is generated at 9 am on 1.3.2018, its validity shall expire at 9 am
on 2.3.2018.

Q.21 Is there any possibility to extend such validity period where goods cannot be transported
within the normal period allowed in the rules?

A. In general, the validity of e-way bill cannot be extended suo moto by the user.

However, Commissioner is empowered to extend the validity period by way of issue of notification
for certain categories of goods.

In exceptional circumstances, where the goods could not be transported within the available
validity period, the transporter is empowered to generate another e-way bill [while the goods
are in transit] after updating/ amending the details in Part B of Form GST EWB-01

Q. 22 Who is required to generate e-way Bill in case the goods are sent to Job Worker?
Whether the threshold of Rs. 50,000 per consignment is available where the goods are
sent for job work?

A. Where goods are sent by a principal located in one state to a job worker located in any other
state, the e-way bill shall be generated by the principal [consignor] irrespective of the value  of
consignment.

The threshold of Rs. 50,000 per consignment is not available where the goods are sent/
transported for job work.

Q.23 What is the requirement of e-way bill in case of Handicraft goods?

A. Where handicraft goods are transported from one State to another by a person who has  been
exempted from the requirement of obtaining registration under GST provisions, the e-way bill
shall be generated by the said person irrespective of the value of the consignment.
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Q.24 What are the documents required to be carried by a person-in-charge of a conveyance?

A. The person in charge of a conveyance shall carry-

(a) the invoice or bill of supply or delivery challan, as the case may be; and

(b) a copy of the e-way bill or the e-way bill number, either physically or mapped to a Radio
Frequency Identification Device embedded on to the conveyance.

Q.25 What is the procedure of inspection and verification of goods by the Department?

A. Rule 138C of the rules provide that a summary report of every inspection of goods in transit shall
be recorded online by the proper officer in Part A of FORM GSTEWB-03 within twenty four
hours of  inspection and the final report in Part B of FORM GST EWB-03 shall be recorded within
three days of such inspection.

Q.26 Are there any safeguards kept in the rules to avoid frequent stoppage of conveyances?

A. It has been provided that where the physical verification of goods being transported on any
conveyance has  been done during transit at one place within the State or in any other State,
no further physical verification of the said conveyance shall be carried out again in the State,
unless a specific information relating to evasion of tax is made available subsequently.

Q.27 Whether e way bill generated in a particular state shall be valid for movement of
goods in any other state or union territory?

A. Yes, as per sub-rule 13 of Rule 138 of the Central Goods and Services Tax Rules, 2017, e way bill
generated in one state shall remain valid in any other State or Union Territory.

Q.28 Is there any option available to transporter to upload information of detained vehicle?

A. Yes, where a vehicle has been intercepted and detained for a period exceeding thirty minutes,
the transporter may upload the said information in FORM GST EWB-04 on the  common portal.

Q.29 Can e-way bill be generated or cancelled through SMS?

A. Yes, the facility of generation and cancellation of e-way bill may also be made available  through
SMS.

Q.30 What are the consequences of non-compliance of e-way bills?

A. If e-way bills, wherever required, are not issued in accordance with the provisions contained
in Rule 138 of the CGST Rules, 2017, the same will be considered as contravention of rules.

As per Section 122 of the CGST Act, 2017, a taxable person who transports any taxable goods
without the cover of specified documents (e-way bill  is  one  of  the specified documents) shall be liable
to a penalty of Rs.10,000/- or tax sought to be evaded (wherever  applicable), whichever is greater.

As per Section 129 of CGST Act, 2017, where any person transports any goods or stores any goods
while they are in transit in contravention of the provisions of this Act or the rules made there
under, all such goods and conveyance used as a means of transport for carrying the said goods
and documents relating to such goods and conveyance shall be liable to detention or seizure.

***

Disclaimer : Although due care and diligence have been taken in preparation of this FAQs, the Institute shall not
be responsible for any loss or damage, resulting from any action taken on the basis of the contents  of  these  FAQs.
Any one wishing to act on the basis of the material contained herein should do so after cross checking with the
original source.


